Het is een oplossing van verschillende mineralen (natrium, kalium) en glucose (een bestanddeel van suiker) in water. Ors is verkrijgbaar als poeder in sachet ( merkloos, ors, care Plus ors, dioralyte, orisel, orisel Junior ) dat in een bepaalde hoeveelheid water (doorgaans 200 ml) moet worden opgelost. In noodgevallen kan men zon mengsel ook zélf samenstellen door vijf theelepels suiker en driekwart theelepel keukenzout op te lossen in én liter gekookt water. Medicijnen Bij de meeste vormen van diarree zijn geen medicijnen nodig. In de meeste gevallen is de diarree slechts van korte duur. Na twee of drie dagen is de darmfunctie weer hersteld, ook zonder medicijnen. Men gebruikt wel zogenoemde antidiarrhoica ter verlichting van het ongemak, maar de meeste zijn niet effectief.

is vocht- en zouttoevoer dan ook van levensbelang. Daarin kan worden voorzien met een zogenoemde orale rehydratievloeistof, ook wel, ors genoemd, hetgeen betekent vochttoevoer via de mond.

Ook het gebruik van bepaalde geneesmiddelen kan diarree veroorzaken. Antibiotica kunnen behalve de schadelijke bacteriën die infecties in het lichaam veroorzaken, ook nuttige bacteriën in de darmen vernietigen (zie ook ziekteverwekkers antibiotica in de sectie infectieziekten waardoor vaak diarree ontstaat. Het gebruik van laxeermiddelen veroorzaakt schaamhaar doorgaans geen normale ontlasting, maar een vorm van diarree. Chronische diarree is een klacht die bij veel darmziekten zal voorkomen. Patiënten met bepaalde darmontstekingen, zoals colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn (zie het onderdeel chronische darmontstekingen ' in deze sectie '. Spijsvertering lever hebben vaak last van diarree. Door tekorten aan spijsverteringsenzymen in het pancreas of de darm kan ook diarree ontstaan, evenals door tumoren of kanker, maar gelukkig zijn dat weinig voorkomende oorzaken. Vroeger was het advies om bij acute diarree te vasten, maar het werkelijke nut van diëten en vasten is nooit aangetoond. Tegenwoordig adviseert men dan ook normale voeding te blijven gebruiken, maar wel verdeeld over diverse kleinere maaltijden. Prikkelende dranken zoals koffie, cola en alcohol moeten wel worden vermeden, evenals melk en pittig gekruide gerechten. Aan enkele voedingsmiddelen, zoals geraspte appel, droge rijst en bosbessensap, wordt een stoppende werking toegeschreven.

Colex klysma flacon 133ML 20 st - nationale Apotheek


Darm, spijsvertering lever, darmaandoeningen, diarree, men spreekt buik van diarree als de ontlasting dun, waterig en overvloedig is en te vaak plaatsvindt. Voor diarree zijn veel oorzaken bekend. Bij acute diarree gaat het vaak om een infectie met micro-organismen, waarbij zowel virussen en bacteriën als parasieten de boosdoeners kunnen zijn. Bij reizigersdiarree (zie ook de sectie strakke '. Verre reizen en gezondheid spelen meestal bacteriën een rol, afkomstig uit onhygiënisch voedsel of besmet water. Men spreekt dan ook wel van gastro-enteritis (zie hieronder in ernstige gevallen spreekt men zelfs van voedselvergiftiging. Er kunnen ook heel andere oorzaken voor diarree zijn, bijvoorbeeld examenvrees of te veel of te vet eten.

13 weken zwanger Zwangerschapskalender week 13 van je zwangerschap


Meestal wordt deze heftig verlopende darminfectie verspreid door contact met ontlasting van geïnfecteerde personen. Men loopt de ziekte op via besmet voedsel of water, maar men kan ook geïnfecteerd worden via besmette gebruiksvoorwerpen, handdoeken of vliegen. In principe kan deze vorm van dysenterie in de hele wereld voorkomen, dus ook in Nederland. Toch worden in Nederland niet veel gevallen meer gesignaleerd, naar schatting nog maar enkele honderden per jaar. De meeste daarvan zijn terug te voeren op een buitenlandse reis in een gebied met onvoldoende sanitaire voorzieningen. In dergelijke gebieden kunnen kleine epidemieën in vakantiekampen of inrichtingen ontstaan. Na een incubatietijd van én tot zeven dagen wordt men plotseling (vooral jonge kinderen) ziek: koorts en koude rillingen, buikpijn, zeer frequente dunne ontlasting (soms wel twintig keer per dag) al dan niet gemengd met bloed en slijm, misselijkheid en braken, ernstige uitdroging.

klysma colex
Afvallen met (Groene) Smoothies?

De medische term van darminfecties is gastro-enteritis, de algemene term voor darmaandoeningen die het directe gevolg zijn van een infectie met micro-organismen, afkomstig uit onhygiënisch voedsel of besmet drinkwater. I n ernstige gevallen spreekt men zelfs van voedselvergiftiging. De symptomen lopen nogal uiteen en variëren van enig verlies van eetlust met wat misselijkheid tot ernstige (bloederige) diarree, zeer pijnlijke buikkrampen en hevig braken. De ernst van de symptomen heeft niet kortingscode alleen te maken met het type micro-organisme dat de infectie veroorzaakt, maar is beslist ook afhankelijk van de weerstand van de geïnfecteerde persoon tegen de ongewenste indringers. Behalve verschijnselen van het maag-darmkanaal kunnen ook algemene klachten ontstaan, zoals koorts, pijnlijke spieren, extreme vermoeidheid of gevoelens van lusteloosheid. Zowel virussen en bacteriën als parasieten kunnen gastro-enteritis veroorzaken. In veel gevallen gaat gastro-enteritis gepaard met diarree, misselijkheid (al of niet met braken) en buikpijn.

Koorts is niet altijd aanwezig. Het belangrijkste gevaar is uitdroging ( dehydratie ) en het verlies van natrium en kalium, vooral bij jonge kinderen en ouderen. Bij de behandeling staat aanvulling van vochten mineralen doorgaans met orale rehydratievloeistof ( merkloos, ors, care Plus ors, dioralyte, orisel, orisel Junior ) dan ook op de voorgrond. Antibiotica worden alleen gebruikt bij infecties met gevaarlijke bacteriën. Dysenterie bij zeer ernstige, acute diarree, die gepaard gaat met koorts en bloedbijmenging in de ontlasting, spreekt men van bacillaire dysenterie of shigellose (omdat de bacterie shigella de veroorzaker is).

Alles over Hoge Bloeddruk natuurlijk verlagen


Daardoor kan de diarree al binnen enkele uren afnemen. De behandeling begint met twee capsules of tabletten; voor kinderen (vanaf 8 jaar) én capsule of tablet. Zolang de diarree aanhoudt, mag elke twee uur én capsule/tablet worden ingenomen (ook door kinderen met een maximum per dag van acht voor volwassenen en vier voor kinderen. Bij jongere kinderen moet altijd eerst een arts worden geraadpleegd. Kinderen jonger dan 2 jaar mogen geen loperamide of loperamide-oxide krijgen.

Bij hen moet het accent liggen op het herstel van de vocht- en mineralenbalans met behulp van ors. Overzicht  medicatie  bij diarree stofnaam merknaam toedieningsvorm: sterkte Orale rehydratie ors merkloos, ors care Plus ors dioralyte, orisel Orisel Junior poeder in sachet: voor 200 ml oplossing Antidiarrhoica geactiveerde kool loperamide loperamide-oxide tannalbumine norit merkloos, diacure diarreeremmer Imodium Arestal Entosorbine-n capsule: 200 mg tablet: 125. Nhg.org (Nederlands huisartsen Genootschap) (Farmacotherapeutisch Kompas) (Geneesmiddelenbulletin) Stroomdiagram bij de behandeling van diarree en darminfecties. Darminfecties doorgaans spreekt men van ' buikgriep ' als men het over darminfecties heeft. Voor alle duidelijkheid, buikgriep heeft niets met 'griep' ( influenza ) te maken. Griep is namelijk een virale infectie van de luchtwegen (zie ook griep in het onderdeel ' luchtweginfecties ' in de sectie ' luchtwegen en Ademhaling. De jaarlijkse griepprik zal dan ook beslist geen buikgriep kunnen voorkómen.

5 gratis videobewerking programma s om te editen

In noodgevallen kan men zon mengsel ook zélf samenstellen door vijf theelepels suiker en driekwart theelepel keukenzout op te lossen in én liter gekookt water. Medicijnen Bij de meeste vormen van diarree zijn geen medicijnen nodig. In pijn de meeste gevallen is de diarree slechts van korte duur. Na twee of drie dagen is de darmfunctie weer hersteld, ook zonder medicijnen. Men gebruikt wel pijn zogenoemde antidiarrhoica ter verlichting van het ongemak, maar de meeste zijn niet effectief. Van geactiveerde kool ( Norit ) en tannalbumine ( Entosorbine-n ) bijvoorbeeld is de gunstige werking nooit bewezen. De enige middelen die de toets der kritiek kunnen doorstaan, zijn loperamide ( merkloos, diacure, diarreeremmer, imodium ) en loperamide-oxide ( Arestal ). Doordat loperamide en loperamide-oxide inwerken op de darmwand, verminderen de darmbewegingen, waardoor het vocht- en zouttransport verbetert.

klysma colex
12 best lactose vrij images on Pinterest cake cookies

12-daagse nederlandstalige riviercruise moskou - sint

Dat is echter nooit in wetenschappelijk onderzoek bevestigd. Het grootste gevaar bij aanhoudende acute diarree is dat men uitdroogt en belangrijke zouten, zoals natrium en kalium verliest. Vooral bij jonge kinderen en ouderen kan dat grote problemen veroorzaken. Bij hen is vocht- en zouttoevoer dan ook van levensbelang. Daarin kan worden voorzien met een zogenoemde orale rehydratievloeistof, ook wel, ors genoemd, hetgeen betekent vochttoevoer via de mond. Het is een oplossing van verschillende mineralen (natrium, kalium) en glucose (een bestanddeel van suiker) in water. Ors is verkrijgbaar als poeder in sachet ( merkloos, ors, care Plus ors, dioralyte, orisel, orisel Junior ) dat in een bepaalde hoeveelheid water (doorgaans 200 ml) moet worden opgelost.


Het gebruik van laxeermiddelen veroorzaakt doorgaans geen normale ontlasting, maar een vorm van diarree. Chronische diarree is een klacht die bij veel darmziekten zal voorkomen. Patiënten met bepaalde darmontstekingen, zoals colitis ulcerosa glucose en de ziekte van Crohn (zie het onderdeel chronische darmontstekingen ' in deze sectie '. Spijsvertering lever hebben vaak last van diarree. Door tekorten aan spijsverteringsenzymen in het pancreas of de darm kan ook diarree ontstaan, evenals door tumoren of kanker, maar gelukkig zijn dat weinig voorkomende oorzaken. Vroeger was het advies om bij acute diarree te vasten, maar het werkelijke nut van diëten en vasten is nooit aangetoond. Tegenwoordig adviseert men dan ook normale voeding te blijven gebruiken, maar wel verdeeld over diverse kleinere maaltijden. Prikkelende dranken zoals koffie, cola en alcohol moeten wel worden vermeden, evenals melk en pittig gekruide gerechten. Aan enkele voedingsmiddelen, zoals geraspte appel, droge rijst en bosbessensap, wordt een stoppende werking toegeschreven.

25 gouden Tips voor Simpel en Snel

Darm, spijsvertering lever, darmaandoeningen, diarree, men spreekt van diarree als de ontlasting dun, waterig en overvloedig is en te vaak plaatsvindt. Voor diarree zijn veel oorzaken bekend. Bij acute diarree gaat het vaak om een infectie met micro-organismen, waarbij zowel virussen en bacteriën als parasieten de boosdoeners kunnen zijn. Bij reizigersdiarree (zie ook de sectie '. Verre reizen en gezondheid spelen meestal bacteriën een rol, afkomstig uit onhygiënisch voedsel of besmet water. Men spreekt dan ook wel van gastro-enteritis (zie hieronder in ernstige gevallen spreekt men zelfs van voedselvergiftiging. Er kunnen ook heel andere oorzaken voor diarree zijn, bijvoorbeeld examenvrees of te veel of te vet eten. Ook het gebruik van bepaalde geneesmiddelen kan diarree veroorzaken. Antibiotica kunnen behalve de schadelijke bacteriën die infecties in het lichaam veroorzaken, ook nuttige bacteriën in de darmen vernietigen (zie ook ziekteverwekkers alleen antibiotica in de sectie infectieziekten waardoor vaak diarree ontstaat.

Klysma colex
Rated 4/5 based on 651 reviews